Florin Constantinovici e unul dintre cei mai vechi oameni din FRF. A rămas secund la tineret mai bine de 15 ani, iar în 2020 a făcut pasul la echipa mare cu Mirel Rădoi. El a făcut parte din lotul Rapidului, care a retrogradat în 1989, dar care a jucat în acel în Cupa Intertoto.
Pe 19 iulie 1989, la nici 6 luni până la Revoluția din decembrie, Rapid se deplasa în Suedia, unde pierdea 0-2 cu Orgyte. Această înfrângere, în urma căreia au rămas în Occident trei jucători: Alexandru Aprodu, Lucian Ilie și Gabriel Ciolponea. Toți trei au cerut azil politic. Evident că acest fapt a fost anchetat de Securitate, toți jucătorii mergând la audieri.
CFR Cluj va juca cu Djurgarden pe un stadion fabulos! Imagini incredibile de pe Tele2, Arena de aproape 300 de milioane de euro | VIDEO
Prosport: Cum a fost acum mai bine de 30 de ani? Florin Constantinovici: Cred că a fost ceva premeditat pentru că am făcut escală la Varșovia, în drumul spre Suedia. Acolo era u multe produse ieftine. Noi cumpăram cafea și ciocolată că era ieftină, ei nimic. Era dubios. De acolo am simțit că e ceva în neregulă, plus că au fost niște mesaje prin care mi s-a sugerat și mie să rămân. Nu puteai vorbi chiar orice, era periculos, era un securist care ne urmărea mereu și era atent la fiecare mișcare.
Ai mai luat legătura ulterior cu cei 3? Doar cu Aprodu, care s-a stabilit acolo și are familie. A venit când România a jucat la tineret în Suedia, un 2-0 pentru noi, goluri Alexe și Țucudean. Era prin 2012. Cu ceilalți doi de atunci n-am mai vorbit și nu ne-am mai întâlnit.
Ce s-a întâmplat la întoarcerea acasă? Vă dați seama, anchete și audieri. Dacă știm ceva, cu cine s-a întâlnit, cu cine au vorbit, dacă noi știam ceva… În cele din urmă s-au liniștit lucrurile, dar a fost mare agitație la club câteva săptămâni. Am fost și eu audiat că am stat în cameră cusport Lucian Ilie. Tentația era mare, era altă viață afară, era libertate. Noroc că a venit Revoluția din 1989!
Sus (de la stânga la dreapta): Gheorghe Dumitrașcu, Fănel Tîră, Vasile Caciureac, Ionel Rotărescu, Florin Constantinovici, Petrică Comănescu,
Jos (de la stânga la dreapta): Romulus Bealcu, Gheorghe Cîrstea, Florică Drăghici, Georgică Vameșu, Sorin Pop
În acel sezon, catrastrofal pentru Rapid pe plan intern, Rapid a început această competiție cu Ștefan Coidum pe bancă, apoi la meciul din Suedia a venit, la doar 38 de ani, Gigi Mulțescu. Rapid a învins în toate cele trei meciuri de pe teren propriu: 3-1 cu Orgyte (Suedia), 5-0 cu Spartak Varna (Bulgaria) și 2-1 cu Wismut Aue. În deplasare echipa nu a luat nici măcar un punct, în afară de eșecul cu suedezii, pierzând 1-3 în Bulgaria și 2-3 în RDG. Primul gol al ultimului meci a fost marcat chiar de Gheorghe Mulțescu, intrat pe teren din lipsă de efectiv.
După ce jucătorii au cerut azil politic, Rapid a început în Divizia B. Iată cum arăta echipa la început de drum, cu obiectivul de a promova în primul eșalon. Fotografie înainte de startul sezonului (sursă foto: Lucian Ionescu)
Povestea celor trei fotbaliști rapidiști rămași în Suedia în 1989: Aprodu, Ilie și Ciolponea. Cu ce se ocupă ei azi și cum l-au păcălit pe securistul lotului vișiniu | EXCLUSIV
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER